Princip for klassesammenlægning Kalvebod Fælled Skole
Baggrund
En beslutning om en klassesammenlægning kan kun ske ud fra enten et økonomisk eller pædagogisk hensyn eller en kombination af de to. Det er skolens ledelse, der vurderer nødvendigheden af klassesammenlægningen. Beslutningen drøftes med medarbejderne og skolebestyrelsen orienteres.
Formål
Formålet med en klassesammenlægning er at skabe trygge læringsmiljøer, sikre økonomisk rentabilitet og tilstræbe en ligelig og bæredygtig fordeling af elever.
Pædagogisk proces
De lærere og pædagoger, der har klasserne forud for klassesammenlægningen, løser på baggrund af deres kendskab til eleverne den pædagogiske opgave med at danne de nye klasser. Der vil i sammenlægningen blive taget hensyn til den enkelte elevs faglige og sociale trivsel. Barnets stemme inddrages i sammenlægningen. Det er lærernes opgave at vurdere omfang og metode i forhold til inddragelse.
I arbejdet med klassesammenlægningen lægges der vægt på:
•En jævn fordeling af elever på årgangen
•En ligelig fordeling af køn
•En balanceret fordeling af sociale- og faglige kompetencer
•Elevernes relationer
Økonomiske hensyn
Med Børne – og Ungdomsforvaltningens nuværende budgetmodel og den regulering, der er gældende for Kalvebod Fælled Skoles elevsammensætning, vil en klassesammenlægning automatisk komme til overvejelse, når en årgang i gennemsnit rammer et antal på 22 elever pr. klasse eller derunder. En gennemsnitlig klassekvotient på under 22 er teknisk set ikke økonomisk bæredygtig ift. den samlede lønsum og det antal klasser der skal undervises. Der kan dog være andre aspekter i det samlede billede, der kompenserer for dette, så det teknisk/økonomiske kriterium kan ikke altid stå alene. Hvis den økonomiske overvejelse fører til en beslutning om sammenlægning, fordrer det en aktuel budgetanalyse, der viser nødvendigheden af at lægge klasser sammen, i sammenhæng med de øvrige faktorer der måtte gøre sig gældende i situationen.
Pædagogiske hensyn
Klassesammenlægning er et muligt pædagogisk greb, når den sociale dynamik på en årgang gennem længere tid har været uhensigtsmæssig; når hele klasser eller grupper af elever udviser tegn på varig
mistrivsel, eller hvis der i gennem akkumuleret tilflytning/fraflytning er opstået markant ubalance i forhold til f.eks. faglighed, køn eller alder. Hvis dette greb vælges pga. mistrivsel, fordrer det, at
skolen kan redegøre for de pædagogiske indsatser, der hidtil har været iværksat. Hvis klassesammenlægningen skyldes for stor ubalance i forhold til f.eks. faglighed, køn eller alder, skal skolen kunne forklare, hvordan denne ubalance er opstået.
Aktiviteter
Beslutning om klassesammenlægning - Skoleledelsen
Forelæggelse af beslutning i skolebestyrelse med
relevantbaggrundsinformation - Skoleledelsen
Orientering til skolens
TR og berørte medarbejdere - Skoleledelsen
Kontaktforældre i de
berørte klasser informeres - Skoleledelsen
Skriftlig information til forældrene - Skoleledelsen
Eleverne modtager besked om
sammenlægningen - Afgivende lærere/pædagoger
Sociale aktiviteter i overgangsperioden
og dannelse af nye klasser - Afgivende lærere/pædagoger og kontaktforældre
Overleveringsmøde - Afgivende og modtagne lærer og pædagoger
Sociale aktiviteter efter de nye klasser er
er startet op - både for elever
og de nye forældregrupper - Modtagende lærere/pædagoger samt kontaktforældre
Løbende information til
forældre og elever - Skoleledelsen samt afgivende og modtagende lærere/pædagoger
Evaluering af sammenlægningsprocessen foretages
senest 3 måneder efter klassesammenlægning - Skoleledelsen
Undersøgelse af elevtrivsel i nye klasser - Modtagende lærere/pædagoger